Mitä ikkunoita ostaessa kannattaa ottaa huomioon?

Ikkunat muodostavat merkittävän osan rakennusta. Hankintaan ja tuotteiden vertailuun kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä ikkunat tulevat olemaan osa jokapäiväistä arkeasi vuosikymmeniä eteenpäin ja vaikuttavat huomattavasti rakennuksen asuinmukavuuteen. Tässä artikkelissa käymme läpi vinkkejä, joita kannattaa huomioida ikkunoita ostaessa.

Mikäli tarvitset kuitenkin ikkunoiden valintaan apua, me autamme sinua mielellämme. Voit olla yhteydessä asiakaspalveluumme myynti@alavusikkunat.fi, 020 7819 820 tai suoraan alueesi myyjään.

0207-alkuiseen yritysnumeroon soittaminen maksaa matkapuhelimesta soitettuna matkapuhelumaksun (mpm) ja lankapuhelimesta soitettuna paikallisverkkomaksun (pvm)

Ikkunan käyttökohde ja ikkunamallit

Yksi merkittävä tekijä oikeanlaisten ikkunoiden valinnassa on ikkunoiden käyttökohde, eli millaiseen rakennukseen ikkunat tulevat ja millaisessa käytössä rakennus on. Kodin ja kesämökin ikkunoilla on erilaisia vaatimuksia energiatehokkuuden sekä ominaisuuksien suhteen. Ikkunamallia valitessa tulee ottaa huomioon ikkunalta vaadittavat ominaisuudet, esimerkiksi palonkestävyys, parempi radiosignaalien läpäisevyys, ääneneristävyys, lämmöneristävyys ja turvallisuus.

Alavus Ikkunat valmistaa puu-, puualumiini- ja alumiini-ikkunoita. Puualumiini-ikkunan ulkopuite ja karmin ulkoverhoilu ovat alumiinia, jonka vuoksi ikkuna on helppohoitoinen ja kestää hyvin säänvaihteluita. Puualumiini-ikkunat ovat tänä päivänä suosituin valinta. Puuikkunat sopivat perinteitä kunnioittaviin kohteisiin.

Ikkunoita on saatavilla avattavana ja kiinteänä. Kiinteä ikkuna sopii tiloihin, joissa ikkunalta ei vaadita avautuvuutta. Ikkunatyyppi on sopiva valinta erityisesti suuriin lasipintoihin, joissa vaaditaan erinomaista lämmöneristävyyttä ja sisään tulevan luonnonvalon määrä halutaan maksimoida. Kahden pesupinnan ansiosta ikkuna on helppo ja nopea puhdistaa.

Perinteinen avattava ikkuna on valintasi mikäli ikkunaan halutaan tuuletusmahdollisuus tai hätäpoistumistie. Avattavalla ikkunalla päästään parempiin ääneneristysarvoihin kuin kiinteällä ikkunalla.

Ikkunan ulkonäköä voidaan muokata mieleiseksi erilaisilla ikkunamalleilla, esimerkiksi T-mallinen ikkuna on jaettu kolmeen osaan, jolloin ikkunan yläosassa on vaakatasossa koko ikkunan levyinen valoaukko ja alaosa on jaettu kahteen valoaukkoon. Voimme myös valmistaa vinokulmaisia ikkunoita. Alla näet yleisimmin käytetyt ikkunamallit:

Suuri valkoinen ikkuna hirsitalossa.

Ikkunoiden mittaaminen

Remonttikohteessa uusien tuotteiden koon määrittelemiseksi tulee vanhojen tuotteiden koko mitata mahdollisimman tarkkaan. Joskus täytyy jopa purkaa rakenteita, että voidaan varmistua oikeasta mitoituksesta. 

Mittaus pitää tehdä aina sekä sisä- että ulkopuolelta. Tee tarkistusmittaus usean ikkunan ja oven kohdalta ja pura sekä sisä- että ulkolistoitukset ja tarkista tilkeraon (eristerako) suuruus. Varmista myös, ettei ikkuna ole osa runkorakennetta. Ikkunoiden koko ilmoitetaan millimetreinä karmin ulkoreunasta ulkoreunaan mitattuna. Leveys ensin ja sitten korkeus (leveys x korkeus). 

Mitoissa tulee ottaa huomioon asennusvara, joka olisi hyvä olla vähintään 15 mm jokaisella sivulla. Uuden ikkunakarmin ulkomittojen on siis oltava vähintään 30 mm pienemmät kuin asennusaukko. Jos esimerkiksi asennusaukko on kooltaan 1580×1780 mm, saavat uuden tuotteen ulkomitat olla korkeintaan 1550×1750 mm. Muistathan myös huomioida ikkunoissa, että ulkopuolen vesipellitykseen pitää saada vähintään 15 asteen kaato. Tämä tarkoittaa 15 cm syvässä ikkunanvesipellissä 5 cm laskua.

Uudiskohteissa ikkunakoot on yleensä ilmoitettu piirustuksissa suoraan moduulimittoina M (100 mm). Jos ilmoitettu tuotekoko on 9*21 valmistetaan se koossa 890×2090 mm. 

Karmisyvyys tarkoittaa ikkunan karmin paksuutta eli sisä- ja ulkoreunan välistä mittaa. Oikean karmisyvyyden määrittämiseksi tulee mitata seinärakenteen paksuus. Yleisimmät karmisyvyysvaihtoehdot ovat 130, 170 tai 210 mm. Yleensä kannattaa valita levein mahdollinen karmi, jotta tilkeraon eristekerros ulottuisi koko seinän eristekerroksen kohtaan. On kuitenkin muistettava, että karmisyvyyden on oltava seinää kapeampi.

Mikäli epäröit mittaamista tai et ole varma mitoista, on turvallisinta kääntyä ammattilaisen puoleen, joka varmistaa oikean mitoituksen. Mitoitusohjeet ovat aina suuntaa antavia. Jokainen kohde on omanlaisensa ja erilaiset seinärakenteet sekä vanhojen tuotteiden asennustavat voivat tuoda muutoksia yleismitoitukseen. Tarjoamme maksutonta arviokäyntiä, jolloin ammattitaitoinen myyjämme mitoittaa tuotteet ja antaa tämän pohjalta tarjouksen tarvitsemistasi tuotteista. Arviokäynnin voit tilata joko täyttämällä tarjouspyyntölomakkeen tai ottamalla yhteyttä alueesi myyjään.

Avattavien ikkunoiden kätisyys

Mikäli olet päätynyt valitsemaan avattavia ikkunoita, tulee sinun miettiä mihin suuntaan haluat ikkunan avautuvan. Valmistamamme avattavat ikkunat ovat sisäänpäin aukeavia, eli niiden kätisyyttä tarkastellaan sisäpuolelta. Kätisyys määräytyy saranoiden sijainnin mukaan, eli esimerkiksi oikeakätisessä ikkunassa saranat ovat oikealla ja painike vasemmalla reunalla. Oikeakätinen ikkuna avautuu luonnollisemmin oikealla kädellä ja vasenkätinen vasemmalla kädellä.

Saranat voivat olla ikkunan oikealla tai vasemmalla puolella tai vaihtoehtoisesti ikkunan ylä- tai alakarmissa. Kätisyyttä kannattaa miettiä sen mukaan kummalla kädellä ikkunaa on mukavampi avata, onko ikkunan jollain suunnalla esteitä avautuvuudella sekä mistä suunnalta ikkunaa on helpointa pestä.

Ikkuna mustassa saunassa

Ikkunoiden väritys

Ikkunat ovat osa sisustusta. Värivaihtoehtoja miettiessä on hyvä huomioida talon yleisilme sekä sisä- että ulkopuolelta. Haluatko säilyttää ikkunoissa vanhojen ikkunoiden värimaailman vai muuttaa kohteesi ilmettä uusilla väreillä? 

Puuosat voidaan maalata, lakata, suojakäsitellä tai kuultokäsitellä haluttuun sävyyn. Vakiopintakäsittelynä on kaksinkertainen elektrostaattinen maalaus. Puuosien vakiosävy on valkoinen NCS S 0502-Y, erikoissävyt toteutamme toiveidesi mukaan. Saunan ikkunoihin suosittelemme sisäpintakäsittelyksi väritöntä saunasuojakäsittelyä.

Ikkunoiden alumiiniosien vakiopintakäsittely on pulverimaalaus. Alumiiniosien vakiovärit ovat: valkoinen RAL 9010, vaaleanharmaa RAL 7040, tummanharmaa RAL 7024 ja tummanruskea RR32. Erikoissävyt ovat saatavilla lisähintaan. Alumiiniosat voidaan valmistaa myös anodisoituna tai decoral-kuviopinnoitteella.

Mikäli ikkunan ulko- ja sisäpuoli halutaan eriväriseksi, myös tämä on mahdollista.

Mustat pienet ikkunat valkoisessa kivitalossa

Erikoislasit

Ikkunoita voit muokata tarpeisiisi sopivaksi erilaisilla erikoislaseilla:

Huurtumaton ulkolasi ehkäisee ikkunan ulkopinnan huurtumista. Suosittelemme tätä erikoislasia erityisesti matalaenergiaikkunoihin.

Energialasilla voit parantaa ikkunan U-arvoa, eli ikkunan lämmönerityskykyä.

Turvalasia tulee käyttää ikkunoissa, kun lasiaukon alareuna on alle 700 mm lattiapinnasta ja ovissa sekä ovien viereisissä ikkunoissa (ikkunan ja oven väli alle 300 mm), kun lasiaukon alareuna on alle 1500 mm lattiapinnasta. Turvalasi on joko karkaistua tai laminoitua lasia, riippuen ikkunan sijainnista.

Auringonsuojalasi heijastaa osan auringon tuottamasta säteilystä takaisin ilman, että se läpäisee ikkunaa ja lämmittää huonetilaa tukahduttavan kuumaksi. Auringonsuojalasi tuo näin säästöä kodin jäähdytyskuluissa.

Suosittelemme auringonsuojalasia ikkunoihin, joihin aurinko porottaa suurimmaksi osaksi päivästä.

Näkösuojalasi tuo haluamaasi näkösuojaa esimerkiksi saunan tai pesuhuoneen ikkunoihin. Näkösuojalasit päästävät luonnonvalon sisätiloihin, mutta suojaavat katseilta.

Sijaitseeko kohteesi esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn kadun läheisyydessä tai lentomelualueella? Valitse ikkunoihisi ääneneristyslasit ja paranna kohteesi viihtyvyyttä.

Onko sisätiloissa matkapuhelimen kuuluvuuden tai pätkivän verkkoyhteyden kanssa ongelmia? Signaalilasin avulla radiosignaalit läpäisevät ikkunan tehokkaammin ja takaavat näin paremman kuuluvuuden puheluille ja toimivamman verkkoyhteyden. Signaalilasi ei vaadi sähköä toimiakseen.

Lisävarusteet

Yksilöi ikkunoitasi ja paranna tämän käyttömukavuutta erilaisilla lisävarusteilla:

Mikäli haluat ikkunaan tuuletusmahdollisuuden, valitse ikkunaan tuuletusikkuna tai perinteinen tuuletusluukku.

Tuuletusikkunan vakiovarusteisiin kuuluu pitkäsulkija, kiinteä painike ja aukipitolaite. Lisävarusteeksi voit myös valita hyönteispuitteen.

Tuuletusluukun ulkopuolella on metallinen säleikkö, jonka takana on hyönteisverkko. Sisäpuite on umpinainen.

Hyönteispuite on erinomainen valinta tuuletusikkunaan, sillä tämän avulla voit tuulettaa sisätiloja ilman, että hyönteiset ja moskat lentelevät sisälle.

Hyönteispuitetta on saatavilla kolmella erilaisella verkkovaihtoehdolla:

  • Vakioverkko, joka on muovipinnoitettua lasikuitua
  • Alumiiniverkko
  • Allergiaverkko

Kaikkien hyönteissuojien kehykset ovat valmistettu alumiinista. Kehyksien vakiovärit ovat: valkoinen RAL 9010, vaaleanharmaa RAL 7040, tummanharmaa RAL 7024, tummanruskea RR32 ja musta RAL 9005, erikoisvärit ovat saatavilla lisähintaan. Itse verkko on aina tummanharmaa.

Ristikoiden avulla saadaan ikkunoihin näyttävyyttä ja ilmettä. Ikkunoiden peseminen käy edelleen helposti, koska ristikko on irrotettavissa. 
Puualumiini-ikkunaan yhteensopiva ristikko on 25 mm leveä alumiinista valmistettu ristikko. Alumiini-irtoristikko asennetaan tehtaalla valmiiksi ulkopuitteeseen.

Puuikkunaan (MSEP, EKP tai MEKP) voidaan laittaa puu- tai muoviristikko.

Avattavien ikkunoiden ulkopuitteeseen on saatavilla kiinteä liimaristikko, eli ristikko ei ole irrotettavissa. Ristikko kiinnitetään lasin pintaan molemmin puolin lasia.

Liimaristikossa on saatavilla kaksi eri leveyttä: 32 mm ja 64 mm. Ristikko voidaan 2-värimaalata, eli sisäpuolen ristikko voidaan tehdä erivärisenä kuin ulkopuolen ristikko. Liimaristikoilla voidaan tehdä vain suorakulmaisia ristikkoja.

Raitisilmaventtiili

Kun rakennuksessa on painovoimainen poistoilmanvaihto, voidaan raitisilma ohjata rakennukseen hallitusti ikkunoiden karmiin asennettujen raitisilmaventtiilien kautta. Saneerauksen yhteydessä venttiilit on syytä asentaa, koska rakennus voi tiivistyä ja painovoimainen ilmanvaihto voi lakata toimimasta.

Tuloilmaventtiili

Kun rakennuksessa on jatkuvatoiminen koneellinen ilmanvaihto, hyvä korvausilmaratkaisu on ikkunoihin asennettavat tuloilmaventtiilit. Tuloilmaikkunaventtiilin etuna on tuloilman lämpeneminen kun tuloilmaa kierrätetään ikkunan puitteiden välisessä tilassa. Venttiilissä on myös kesäasento, jolla raitis tuloilma voidaan johtaa ilman lämmittämistä suoraan venttiilin läpi huonetilaan.

Sälekaihdin on oiva lisävaruste ikkunaan, jos haluat näkösuojaa tai muuten säätää sisään tulevan valon määrää. Päätös sälekaihtimista kannattaa tehdä ikkunoiden hankinnan yhteydessä. Asennamme kaihtimet tehtaalla valmiiksi paikoilleen, jolloin sinun ei tarvitse murehtia kaihtimien asennuksesta vaan kaihtimet ovat heti käyttövalmiit. Kaihtimen vakioväri on valkoinen, mutta värivaihtoehtoja löytyy lukuisia muitakin.

Avattavaan ikkunaan on mahdollista asentaa integroitu sälekaihdin. Kaihtimen säätö tapahtuu sisäpuitteen sisäpinnassa olevista nupeista, jotka ovat ikkunan lukkopuolella. Alavus Ikkunat Oy:n käyttämä integroitu sälekaihdin on ainoa kaihdinmalli, joka on todistetusti tiivis, ja sopii siten myös A-energialuokan ikkunoihin.

Ikkunoihin voidaan asentaa myös perinteinen kaihdin säätötangolla. Tämä on ainoa vaihtoehto, kun tarvitaan kaihdin kiinteään ikkunaan.

Ylhäältä ja alhaalta säädettävä vekkikaihdin

Ikkunoihin on valittavissa vekkikaihdin, jota voit säätää kahdesta suunnasta: ylhäältä ja alhaalta. Tämä on tänä päivänä yksi suosituimmista kaihdinvalinnoista, sillä voit halutessasi päästää luonnonvaloa ikkunan yläosasta huonetilaan, tinkimättä kuitenkaan näkösuojasta.

Smartcord vekkikaihdin ikkunan pintaan

Kiinteiden ikkunoiden (EKA) pintaan voidaan asentaa Solar SmartCord Duette -vekkiverho kennokankaalla. Tämä uudentyyppinen verho korvaa jopa perinteiset kangasverhot ja sitä voidaankin pitää kodin sisustuselementtinä. Teknisten ominaisuuksien ansiosta verhot tasaavat huoneen lämpötilaa ja parantavat akustiikkaa. SmartCord toiminnolla varustetun vekkiverhon voit valita seuraavista väreistä: valkoinen (SWAN 2946790000), harmaa (DOLPHIN 0633) sekä musta (CHARCOAL 1831). Tämä vekkiverho sopii erityisesti suuriin kiinteisiin ikkunoihin.

Panosta unenlaatuusi valitsemalla pimennysverho makuuhuoneisiin. Avattavaan ikkunaan voidaan asentaa puitteiden välitilaan pimentävä Solar Moon -pimennysverho, jossa pimentävä lopputulos viimeistellään verhon reunoille tulevien pimennyslistojen avulla.

Helppokäyttöistä verhoa ohjataan puitteen pinnassa sijaitsevalla yhdellä nupilla. Solar Moonin pimentävä kennokangas on 100 % polyesteria. Kennokangas toimii myös ikkunan lisäeristeenä parantaen ikkunan lämmöneristävyyttä 24 % (VTT 2016). Kennokangas suojaa myös auringon paahteelta, sillä lähes 90 % auringon lämpösäteilystä heijastuu ulos. Pimentävän verhon voit valita valkoisena (SWAN 0201), harmaana (DOLPHIN 0633) tai mustana (CHARCOAL 1831). Ulospäin kaikki kankaat ovat kuitenkin aina valkoisia (SWAN 0201).

Avattavan ikkunan sisäpuitteen malliin on kaksi eri vaihtoehtoa: viistetty (moderni) ja keilattu (koristeellinen).

Sisäpuitteisiin tulee vakiona suorareunainen (viistetty) moderni-malli MSEA(V), mutta lisähinnasta valittavissa on myös koristeellisempi keilauksella oleva classic-malli MSEA.

Suuria ikkunoita avattaessa on sisäpuite tuettava, ettei puitteen saranoihin kohdistu liian suurta painoa. Puitetta voidaan tukea sisäpuitteeseen asennettavalla integroidulla puitetuella tai irrallisella puitetuella. 

Integroitu kaihdin valkoisessa ikkunassa

Pintahelat

Ikkunatoimitukseen sisältyvät pintahelat, joista osa asennetaan tehtaalla valmiiksi paikoilleen. Valkoiseen ikkunaan asennetaan vakiona valkoiset, ovaalit peitekilvet tai painikkeet ja sinkityt saranat.

Saranoista löytyy värivaihtoehtona myös valkoinen. Pintahelat (painikkeet ja peitekilvet) ovat saatavilla myös kantikkaana ja värivaihtoehtoja löytyy valkoisen lisäksi myös muita.

Saunan ikkunaan suosittelemme valitsemaan puukahvan, sillä tämä parantaa huomattavasti ikkunan käyttömukavuutta.

Ikkunan valkoiset, ovaalit pintahelat

Asennus

Alavus Ikkunat tarjoaa myös ikkunoiden asennuspalvelua avaimet käteen -periaatteella. Meidän toteuttamana ikkunaremontti tapahtuu helposti ja vaivattomasti. Ammattitaitoiset myyjämme auttavat mielellään ja suunnittelevat kanssasi kohteeseenne sopivat ratkaisut. Palveluumme kuuluu luonnollisesti myös ikkunoiden mitoitus. 

Asennuksen sisältö käydään aina läpi kohdekohtaisesti ja sovitusta sisällöstä tehdään erillinen asennussopimus. Ikkunatoimituksen mukana tulee selkeä asennusohje, joten voit tehdä asennuksen myös itse. On kuitenkin hyvä muistaa, että väärin asennettuna hyvä ikkuna voi mennä pilalle. Omalle asennustyöllemme myönnämme kahden vuoden takuun. Lisäksi kannattaa muistaa, että saneerauskohteeseen on mahdollista saada kotitalousvähennystä asennustyön osuudesta.