Ikkuna- ja oviremontti taloyhtiössä

Ikkuna- ja oviremontin suunnittelu voi aiheuttaa asukkaille sekä myös taloyhtiön hallitukselle useita kysymyksiä ja jopa ennakkoluuloja remontin etenemisestä sekä toteutuksesta. Projektia ei kannata siirtää sen vuoksi, että se koetaan hankala ja pitkänä projektina. Meillä Alavus Ikkunoilla on monien kymmenien vuosien kokemus isoista sekä pienistä projekteista. Meidän kauttamme kaikki sujuu hallitusti ja aikataulussa, sillä projekti etenee eri vaiheiden kautta, joista tiedotetaan asukkaille hyvissä ajoin.

Ota yhteyttä alueesi projektipäällikköön ja sovi arviokäynti, saatte tarjouksen tuotteista ja asennuksesta haluamallanne sisällöllä.

Ikkunoiden ja ovien vaihto taloyhtiössä - projektin eri vaiheet

1. Malliasennus

Ikkunoiden ja ovien vaihtoprojektin alkusysäys on malliasennus. Tämä on tärkeä vaihe. Taloyhtiö päättää huoneiston, johon malliasennus tehdään. Asennus tehdään täydellisenä sisältäen sisä- ja ulkopuolen listoitukset sekä pellitykset. 

Asennuksesta pidetään mallikatselmus taloyhtiön edustajien kanssa sekä tehdään pöytäkirja, jonka molemmat osapuolet hyväksyvät allekirjoituksellaan. Malliasennus antaa nimensä mukaisesti mallin, jonka mukaan kaikki huoneistot tullaan asentamaan.

2. Tuotantomittaus

Hyväksytyn mallikatselmuksen jälkeen kaikista vaihdettavista ikkunoista ja ovista otetaan mitat tuotannon käynnistämistä varten. Projektipäällikkö tiedottaa mittauspäivän ajankohdasta sekä mittauksesta vastaavan henkilön yhteystiedot.

Tiedote sisältää muun muassa seuraavia asioita:

  • Mikäli huoneistossa ei ole ketään paikalla, käytämme yleisavainta. Muistakaa, että turvalukko on tällöin jätettävä auki. Pyydämme myös ilmoittamaan, jos asunnossanne on eläimiä vapaana tai yleisavain ei sovi asuntonne oveen.
  • Mittaus ei vaadi asukkailta valmistelevia toimenpiteitä.
  • Ikkunoiden ja ovien vaihtotyö alkaa lokakuun aikana. Vaihtotyöstä tulemme tiedottamaan erikseen.

3. Asennuksen aloitus

Asennusajankohdan lähestyessä, projektipäällikkö tiedottaa työjärjestyksestä, esim. mistä asunnosta aloitetaan, sekä miten pitää valmistautua asennukseen.

Tiedotteessa kerrotaan mm. seuraavista asioista:

Pyydämme teitä ystävällisesti,

  • Siirtämään kaikki huonekalut, esineet ja kukat vähintään 1,5-2 metrin etäisyydelle ikkunoiden ja ovien edestä.
  • Poistamaan kiinteät verhot sekä mahdolliset sälekaihtimet, lämpömittarit yms., mikäli haluatte säilyttää ne.
  • Parveke täytyy tyhjentää ja parvekelasit ovat aukaistava sivuun. Mahdolliset ulkopuoliset sähköjohdot ja -laitteet täytyy purkaa parvekeikkunoiden ja -ovien välittömästä läheisyydestä.
  • Suojaamaan pölylle arat huonekalut, elektroniikka yms. esim. lakanoilla tai muovilla (muovia on saatavilla porrashuoneesta). Asentajamme vastaavat vaihdon aikaisesta lattioiden suojauksesta ikkunoiden edessä. Huom. lattialle ei saa asentaa muovikalvoja!
  • Ilmoittamaan huoneistossanne olevista lemmikkieläimistä.
  • Jättämään mahdolliset turvalukot auki. Mikäli huoneistossanne ei ole ketään paikalla, käytämme yleisavainta.

Asioita sujuvaan remonttiin:

  • Normaali työaika on 7.30 – 16.00
  • Sisälistat asennetaan seuraavan kahden työpäivän aikana, ilman erillistä ilmoitusta.
  • Mikäli sääolosuhteet estävät asennuksen (sade, kova tuuli, pakkanen), asentajat antavat uuden asennusajankohdan.
  • Älkää koskeko tuoreisiin asennusmateriaaleihin: uretaani, kitit, maalit. Antakaa ikkunoiden ja oven olla “rauhassa” asennuspäivän.

4. Asukaskyselyt asennuksen jälkeen

Kun kaikki ikkunat ja ovet on asennettu, jokaiseen asuntoon jaetaan asukaskyselylomakkeet, jossa pyydetään kertomaan mahdollisista puutteista/ takuunalaisista korjauksista.

Asukaskyselyssä saadut palautteet käydään kaikki läpi ja tehdään tarvittavat toimenpiteet.

5. Loppukatselmus ja kohteen luovutus

Loppukatselmuksesta tehdään pöytäkirja, jossa kohde luovutetaan tilaajalle. Tämän jälkeen viimeinen maksupostierä on laskutuskelpoinen ja takuuajan vakuus luovutetaan tilaajalle.

Mitä jos remontti viivästyy tai vastaan tulee muita ongelmia?

Jokaisessa remontissa voi tulla vastaan yllätyksiä. Ikkunoiden ja ovien kohdalla lisätöitä ja urakan viivästymistä voi tulla lahovaurioista sekä asbestista. Lisätyöt tehdään tuntitöinä, joista on sovittu urakkasopimuksessa. Asbestipurku ei kuulu urakkaan ja sen hinta ja vaikutus urakkaan selvitettävä tapauskohtaisesti.

Urakoiden yhteensovittaminen

Samanaikaisesti tehtävät urakat vaativat hyvää logistista suunnittelua. Pelkästään taloyhtiön pihan rajallinen tila pitää huomioida eri urakoiden aikataulutuksessa. On myös hyvä huomioida nostimien käyttö ja niiden aiheuttamat rasitukset nurmikolle sekä piha-alueelle sulan maan aikana.

Jos molemmat sekä ikkuna- että julkisivuremontti tehdään yhtä aikaa, on töiden yhteensovittaminen melko haastavaa. Ikkunaurakka on teknisesti paras toteuttaa saksi- tai mastonostimella, kun taas julkisivuremontti tehdään pääsääntöisesti telineiltä.

Uusien ikkunoiden ja ovien vaikutus asuntoon

Uusilla ikkunoilla ja ovilla on monia positiivisia vaikutuksia niin asukkaille kuin rakennukselle itselleen.

Asumisviihtyvyys

Uudet ikkunat ja ovet ovat helppokäyttöisiä sekä äänieristävämpiä kuin vanhat tuotteet. Uusissa ikkunoissa on myös vähemmän pestäviä pintoja, etkä joudu enää kärsimään vedon tunteesta.

Turvallisuus

Kerrostaso-ovemme ovat tyyppihyväksyttyjä yksilehtisiä palo-ovia, joiden avulla huoneiston paloturvallisuus paranee, verrattuna vanhoihin kaksilehtisiin oviin. Ikkunoissa ja parvekeovissa turvallisuutta lisää karkaistut ja laminoidut lasit.

Energiansäästö

Lämmityskulut pienenevät huomattavasti. Säästöä tulee myös huollon kautta, sillä alumiinipintaiset ikkunat ja ovet eivät tarvitse vuosittaista huoltoa sekä mahdollista maalauskorjausta kuten perinteiset puuikkunat.

Ulkonäkö

Kauniit ja viimeistellyt ikkunat ja ovet tuovat rakennuksen julkisivulle uuden ilmeen.