Kontakta oss
yhteystiedot
verkkokauppa
verkkokauppa
FIN Ι SWE Ι ENG

Vanliga frågor

Egenskaper, fönster och dörrar

Fönster, vad menar man med u- och e-värde?
U-värde är medianvärde på hur mycket värmen ett fönster släpper ifrån sig(W/m²K). Ju lägre siffra du har på U-värde bättre isolerings förmåga. Motivas E-värde är en matematisk jämförelse värde och berättar uppvämnings (energi) behovet per år och kvadratmeter fönster. E-värde är också grunden till energiklass på fönster (A++, A+, a eller B).

Vad betyder ytterbågens gränsmålning?
Man kan måla ett öppningsbart fönster på så sätt att man ser en kulör utifrån och in, och en annan kulör inifrån och ut. T ex kan ytterkarmen vara vitfärgad på utsidan men karmen du ser inifrån är färgad grå.

Imma på yttersta glasytan på ett fönster?
Moderna energieffektiva fönster kan få kondens på utsidan framför allt under höst och vår då luftfuktigheten år hög. På välisolerade fönster blir ytan på fönstret kallare än luften och då bildar kondens på rutan. Detta betyder inte att det är något fel på fönster, det visar bara att fönster är välisolerat och energisnålt. Man kan undvika kondens genom att välja speciellt ytterglas som är kondensfritt.

Hur kan man rengöra fönster och dörrar?
Glas och trä- alu-ytor kan man rengöra med neutralt rengörningsmedel. Använd inte alkaliska medel eftersom aluminium och glas reagerar med dessa. Bästa resultatet får man med rent vatten eller vatten med svag tvållösning. Använd inte rengörningsmedel som innehåller slipande material eller grova, slipande tvättsvampar, dessa kan repa ytan. Kom ihåg att torka ytorna ordentligt efter rengörning.

 

Order, beställning

Har Alavus Ikkunat standartmått av fönster och dörrar i lager?
Vi tillverkar bara mot order och har ingen lagerhållning av fönster och/eller dörrar.

Erbjuder Alavus Ikkunat finansieringslösningar?
Alavus Ikkunat Oy har två olika typer av finansieringar där du kan välja den som passar bäst just för dig. Ni kan fylla i en ansökan tillsammans med vår representant eller söka Alavus-finansiering direkt via internet med Bank-id

Leveranstid?
Normal leveranstid är 6 veckor från order. Leveranstiden kan påverkas av specialprodukter, specialkulör eller högsäsong. Leveranstid aviseras mot varje order/beställning.

Var tillverkas Alavus fönster och dörrar, och varifrån kommer råvaran?
Vi tillverkar allt på vår egen fabrik i Rantatöysä, Alavus. Väl sorterad furu är grunden till hög kvalite. All råvara är inte tillgänglig i Finland men allt förädlas i Finland. Vi har valt finska underleverantörer till ALU-detaljer, färg, glas och persienner med produktion i Finland.

 

Montering och byte

Kan man byta fönster även på vintern?
Byte av fönster och dörrar sker även under vintern. Fönstret är borttaget bara en kort stund och därför utgör kallare vinterväder inget hinder för att genomföra ett fönsterbyte. Vi har därmet väderreservation vid, temperaturer kallare än -15 grader, men även kraftig nederbörd och storm.

Hur sker ett fönsterbyte rent prakiskt?
Man avlägsnar gamla fönsterbågen och kapar av karmen på några ställen. Man avlägsnar den gamla karmen och isoleringen och ett nytt fönster (och vid behov ny hjälpkarm) monteras. Isolering sker med polyuretanskum. Efter detta listar man invändigt, avslutar med utvändig listning och montering av fönsterbleck.

Hur lång tid tar monteringen?
Monteringstiden beror på objekt samt antal montörer, men normalt räknar man med lite mera än en timme per fönster inkl. fönsterbleck mm. Under en normal arbetsdag hinner man med montering av 6-8 fönster.

Kan man få hushållsavdrag av fönster och/eller dörrbyte?
Svar ja, man kan söka hushållsavdrag till fönster- dörrbyte. Faktura från Alavus Ikkunat har material för sig och arbetskostnad för sig, så det är lätt att söka hushållsavdrag då du köper fönster- och dörrbyte från Alavus Ikkunat Oy.

Är våra montörer pålitliga?
Montage sker med hjälp av våra underleverantörer och vi använder bara företag som är med i det rikstäckande Pålitlig Partner systemet. Företagen har F-skattesedel och finns med på www.tilaajavastuu.fi. Vi har även två (2) års garanti på utfört montagearbete.

 

Hittar du inte svar till frågan får du alltid kontakta oss direkt. Vi finns här för dig.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 
 0207 819 820